dinsdag 15 juni 2010
Fantastische feesttaart
Van mijn lieve oud-collega Michelle kreeg ik onderstaand recept. Zij heeft zich gespecialiseerd in het maken van feestelijke taarten voor speciale gelegenheden, die je via haar website www.kingcakes.nl bij haar kunt bestellen.
Dat kan dus altijd nog, en dat is een echte aanrader, maar probeer het eerst eens zelf als je een keer tijd hebt! Ga ik binnenkort ook doen. Denk ik.
Je hebt nodig:
Voor de cake: 6 eieren, 150 gram suiker en 150 gram bloem.
Voor de botercrème: 200 gram boter, 300 gram banketbakkersroom en 40 gram poedersuiker.
Voor de vulling: 125 ml slagroom, 125 ml aardbeienbavarois, 6 aardbeien (of jam), 125 ml bananenbavarois en 1 grote banaan.
Voor de versiering: 500 gram marsepein in verschillende kleuren. Dat bestel je op www.deleukstetaarten.nl of www.taartendecoratie.nl. Bij de meeste banketbakkers kun je ook marsepein kopen (en laten kleuren als je dat wilt) maar dat is wel duurder.
Verwarm de eieren met de suiker in een pan tot lichaamstemperatuur terwijl je blijft roeren. Zet het vuur heel zachtjes, anders krijg je gebakken eieren. Als de suiker gesmolten is, giet je het mengel in een kom. Mix dit tot het helemaal wit en luchtig is geworden. Het mengsel moet minimaal verdriedubbelen in hoeveelheid. Let op: dit kan wel meer dan tien minuten duren dus wees geduldig. Spatel vervolgens de bloem voorzichtig door het mengsel, het moet luchtig blijven, en stort het geheel daarna in een springvorm van 24 cm. Bak ongeveer 35 minuten op 175 graden.
Klop de boter voor de botercrème op kamertemperatuur los en luchtig en voeg er vervolgens al kloppend eerst de poedersuiker en daarna de banketbakkersroom aan toe. Klop het geheel glad en zacht (met een mixer of in een keukenmachine).
Plamuren en versieren
Zorg dat de cake goed is afgekoeld voordat je ‘m gaat vullen. Michelle probeert de cake altijd een nacht, of in ieder geval een paar uur, in de koelkast te zetten voordat ze aan het vullen en ‘plamuren’ begint.
Snij de taart twee keer door zodat je drie lagen hebt. Spuit op de buitenste rand van de onderste laag een laagje botercrème zodat je vulling er straks niet uitloopt. Leg de bodem dan vol met plakjes aardbei (of smeer er aardbeienjam op). Smeer daar aardbeienbavarois gemengd met slagroom (half/half) overheen. Niet te veel, want het moet er straks niet tussenuit komen, maar ook niet te weinig natuurlijk.
Leg de middelste laag cake erop, spuit weer een rand botercrème en verspreid vervolgens eerst de bananenbavarois gemend met slagroom (half/half) en dan de plakjes banaan (niet andersom, dan kun je minder goed smeren). Plaats de bovenste laag cake hierop en ‘plamuur’ de hele taart, top en zijkanten, met botercrème. Zorg dat de hele taart een dun laagje heeft en glad is. Dit is namelijk de ondergrond voor je marsepein en bultjes en oneffenheden zie je. Plaats de taart wederom in de koelkast, deze keer minimaal een uur om de taart op te laten stijven.
Dan kan eindelijk het leukste werk beginnen: versieren. Begin met het uitrollen van een stuk marsepein van ongeveer 350 gram voor de bedekking van de hele taart. Gebruik poedersuiker om plakken aan aanrecht of deegroller tegen te gaan en zorg dat je het niet te dun uitrolt anders scheurt het bij gebruik. Leg de marsepein over de taart en strijk ‘m glad. Dat kan met de hand, maar gaat het beste met een zogenoemde smoother tool, eigenlijk een soort metselwerktuig, verkrijgbaar in de betere kook- en bakwinkel. Voor daarna heeft Michelle geen andere tips meer dan: doe wat je leuk vindt! Alles kan en alles mag.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hoi Inge, ben jij toevallig dezelfde Inge Vossers waarmee ik 25 jaar geleden op vakantie was in Zuid-Frankrijk, Sollies-Toucas? Ik kwam gister stapels oude vakantiefoto's tegen en ging nu eens kijken wie ik daarvan nog terug kon vinden. Via Linked-In kwam ik bij dit ontzettend leuke blog uit!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Joca Doorn