vrijdag 18 maart 2011

Versgebakken pitabroodjes


Als je deze pitabroodjes een keer hebt geprobeerd, wil je nooit meer die voorgepakte taaie bleekscheetjes uit de supermarkt. Je hele huis ruikt naar versgebakken brood en de hele familie smult ervan.Tot zover het goede nieuws. Want het slechte nieuws is dat je verse gist in huis moet hebben en een paar uurtjes tijd nodig hebt omdat het deeg moet rijzen. Maar in de tussentijd kun je natuurlijk iets anders doen, en de beloning zal groots zijn!

Oh ja, deze pitabroodjes kunnen overal bij. Soep, ovenschotels, salades, gegrild vlees, barbecues, shoarma, you name it.

Voor 12 stuks:
15 g verse gist (haal ik bij de bakker)
2 el olijfolie
snufje suiker
500 g bloem
1 tl zout

Verkruimel de gist in een kommetje en voeg de olijfolie, suiker en 1 dl lauw water toe. Meng goed en laat 10-15 minuten staan totdat de gist gaat werken en het mengsel gaat schuimen.
Zeef de bloem met het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden, voeg het gistmengsel toe en kneed geleidelijk de bloem door het gistmengsel. Voeg een klein scheutje lauwwarm water toe (let op: niet te veel!) zodat het een zacht en soepel deeg wordt. Laat het deeg, afgedekt met een doek, op een warme plek 1-1,5 uur rijzen.
Sla dan de lucht eruit tot het deeg weer zijn oorspronkelijke volume heeft. Kneed snel en verdeel het deeg in 12 porties. Rol de balletjes wat heen en weer, leg ze op een met bloem bestoven aanrecht, dek af met een doek en laat nog een half uurtje rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 220 graden. De oven moet flink heet zijn op het moment dat de broodjes erin gaan.

Rol de deegballen uit met een deegroller tot ovalen lapjes van ongeveer 15 centimeter. Besprenkel ze met water, leg ze op een ovenplaat en bak ze ongeveer 8 minuten, of totdat ze in het midden rijzen en heel lichtbruin zijn. Keer ze en bak ze nog 2 minuten. Ze zullen niet alle 12 ineens in de oven passen, dus bak ze in porties.

Serveer meteen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten