vrijdag 16 oktober 2009

Zelf seroendeng maken

Dat kan natuurlijk ook: zelf seroendeng maken. Niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd. Dit recept komt van ‘tante Nappie’, een oude Indische vriendin van mijn schoonouders, die inmiddels overleden is. Schoonmoeder Dimph maakt regelmatig een Indische rijsttafel, en dan maakt ze de seroendeng inderdaad zelf.

Je hebt nodig: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 50 gram goela djawa, 2 tl ketoembar, 1 tl djinten, een mespunt laos, zout, 2 ons gemalen kokos, 1 el olie, asemwater of citroensap, 1 stukje laurierblad of daoen salam, 1 ons of meer zoute pinda's.

Alle kruiden mengen in de machine of vijzel. Goed fijnmaken en mengen met de kokos. Olie warm laten worden in een gietijzeren wok en het kokosmengsel toevoegen. Asemwater en laurier toevoegen. Met een houten lepel de kokos heen en weer bewegen op een matig vuur. Dit rustig bruin laten bakken. ‘Dit duurt echt wel even’, meldt Dimph.
Als het klaar en afgekoeld is in een goed gesloten pot doen. Dit kan je best een poosje bewaren. De pinda's pas toevoegen voor het serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten