maandag 31 januari 2011

Babi ketjap van schouderkarbonade


Een recept van onze vrienden, en kook- en eetliefhebbers, Arthur en Lian. Je kunt hier zo veel van maken als je wilt. Onderstaand recept is ongeveer voor 4 personen, maar je kunt gerust verdubbelen. Vorig jaar op wintersport had Arthur een flinke pan bij zich en hebben we er twee dagen van gegeten.

750-1000 gram schouderkarbonade in grove stukken gehakt (dus met bot)
4 à 5 eetlepels olie
3 grote uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook
peper en zout
3 theelepels gemberpoeder
4 eetlepels ketjap
2 eetlepels azijn
mespunt sambal
2 eetlepels fijngehakte gember

Vlees inwrijven met gemberpoeder en peper. Een uur in laten trekken. Vlees aanbraden in olie en uit de pan scheppen. Daarna uien en knoflook fruiten. Sambal toevoegen. Wat water, de ketjap, azijn en gember toevoegen. Vlees er weer bij en 2 uur zachtjes stoven. Dat kan op een zacht vuurtje. Maar ik heb de pan in de oven gezet op 100 graden. Mijn ervaring is dat het vlees dan veel malser wordt.

Lekker met rijst, knapperige (roerbak)groente, komkommer en kroepoek. Of als onderdeel van een meer uitgebreide rijsttafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten