maandag 31 januari 2011

Thaise kippensoep met noedels en limoen


Hoera! Eindelijk een soep die de hele familie lekker vindt. En nog heilzaam ook, volgens Janneke Vreugendil, van wie ik ‘m gejat heb. “Mam, die soep met die noedels erin, de mag je nog wel eens maken”, zei Tess vanochtend. En dat wil wat zeggen! Graag, als ik binnenkort weer tijd heb, want hij moet wel een paar uur trekken. Maar in die tussentijd ruikt het hele huis wel verukkellijk naar gember en sereh. Uiteraard kun je hem een paar dagen bewaren en steeds een klein beetje opwarmen.

Neem:
1 flinke soepkip, in stukken
125 gram verse gemberwortel, ongeschild in plakjes
8 limoenblaadjes (of 2 laurierblaadjes)
3 serehstengels
1 theelepel peperkorrels
1 eetlepel zout

voor erin:
gare glas- of rijstnoedels
verse rode chilipeper, fijngesneden
verse koriander, fijngesneden
verse limoensap
Thaise vissaus

Doe de kip samen met de gember, limoenblaadjes, sereh, peperkorrels en het zout in een grote soeppan. Schenk er 4 liter koud water op en laat langzaam aan de kook komen. Schep het schuim van het oppervlak, leg een deksel ietsje schuin op de pan en laat 4 – 8 uur heel zachtjes sluimeren – er moet slechts af en toe een borrel zichtbaar zijn. (Je kunt er tussendoor trouwens gerust een kommetje uit jatten.)
Schenk de bouillon door een vergiet of zeef waarin je de kip en kruiden opvangt. (Als je de bouillon wilt ontvetten, laat hem dan afkoelen, zet in de koelkast, schep er de volgende dag de vetlaag af en warm hem weer op, is de tip van Janneke. Dat zou ik echter niet doen, want juist dat vet geeft zo’n heerlijke smaak.)
Verwijder het vel van de kip, pluk het vlees van de botten en doe het terug in de gezeefde bouillon. Verdeel noedels over zoveel kommen als er eters zijn, schep er bouillon op, bestrooi met chilipeper en koriander en laat iedereen zelf zijn soep op smaak maken met limoensap en vissaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten