zondag 15 mei 2011

Bouillabaisse, een verrukkelijke vissoep


Gezellig was het zondag, toen we de verjaardagen van Tess en Merel in een groot gezelschap vierden. Eerst lekker taartjes eten, dan borrelen en afsluiten met deze geurige en zeer smakelijke bouillabaisse. Uit het kookboek Bijzonder van Albert Heijn, met een beetje eigen invulling. De soep zelf had ik de avond ervoor al gemaakt, op het laatst hoefde alleen de verse vis er nog bij. Nog wat knoflookstokbrood in de oven, soepkommen vullen en klaar is Kees. Lekker hoor!

Voor 10-12 personen:
6 rode paprika's
schil van 3 biologische sinaasappels
6 rijpe vleestomaten
9 vastkokende aardappelen
12 el olijfolie
3 uien, gesnipperd
3 el tomatenpuree
3 tl suiker
een flinke pluk saffraandraadjes
3 laurierblaadjes
3 potten visfond
1 kg mosselen (als het mosselseizoen is, nu dus niet)
600 g zalmfilet, in stukken
1 kg witvisfilet (kabeljauw, pangasius, tilapia)
400 g grote garnalen
400 g Sint-jakobsschelpen

Rooster eerst de paprika's in een oven van 200 graden. Laat de schil zwart blakeren en laat de paprika's afkoelen in een afgesloten plastic zak. Trek de schilletjes eraf, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes.
Boen de sinaasappels goed schoon en snijd de schil er heel dun af, zonder wit vruchtvlees. Kruis de tomaten in, dompel ze een minuut onder in kokend water en ontvel ze dan. Haal de pitjes eruit en snijd de tomaten in stukjes. Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes.
Verhit de olijfolie, smoor de ui met knoflook glazig. Voeg dan de tomaten, aardappels, tomatenpuree, suiker, saffraan, laurier en visfond toe. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel extra water toe.
Vis de sinaasappelschil eruit en doe op het laatst alle vis erbij. Laat nog 6-8 minuten doorkoken tot de vis gaar is en/of de mosselen openstaan. Voeg ook de stukjes paprika toe.
Knoflookbrood erbij en smullen maar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten