zondag 15 mei 2011

Taartjes met frambozenmousse, zomerfruit en witte chocolade


Op en top zomers, deze fris-zoete taartjes met vers rood zomerfruit uit een oude Tip Culinair. Je kunt 1 grote maken, maar een heleboel kleintjes zijn natuurlijk veel leuker en feestelijker. En feest was het bij ons afgelopen weekend, toen we de verjaardagen van de meiden vierden. Ik had nog meer taarten gemaakt, die recepten volgen binnenkort.

Voor zo'n 15 kleine taartjes:
10 plakjes bladerdeeg
200 g witte chocolade
8 blaadjes gelatine
500 g (diepvries)frambozen
750 g gemengd zomerfruit
75 g suiker
(evt. 3 el crème de cassis)
2 el citroensap
2,5 dl slagroom
Extra nodig: kleine bakvormpjes, bakpapier en steunvulling

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lange dunne lap. Steek ronde vormen uit het deeg die net iets groter zijn dan de bakvormpjes die je gebruikt. Bekleed de bodem en randen van de vormpjes met deeg en prik er wat gaatjes in. Bak ze 'blind': dus met een stukje bakpapier en een steunvulling (bijvoorbeeld gedroogde bonen). Zet 10 minuten in de oven, verwijder dan de vulling en bak nog 5 minuten. Laat ze een beetje afkoelen.
Smelt intussen 150 g witte chocolade au bain-marie. Smeer het chocolademengsel op de deegbodems en laat ze dan helemaal afkoelen.
Maak dan de frambozenmousse. Laat de gelatine weken in ruim koud water. Pureer de frambozen met suiker en eventueel de likeur. Verwarm 2 el water met het citroensap. Knijp de gelatine uit en laat het daar in oplossen. Meng het gelatinemengsel door de frambozenpuree. Klop tot slot de slagroom stijf en spatel door de frambozenmousse. Vul de taartjes met een schep mousse en laat in de koelkast goed koud worden en opstijven.
Was, snijd en meng het zomerfruit en schep het op de afgekoelde taartjes. Rasp er nog wat witte chocolade over. Lekker!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten