maandag 28 februari 2011

Ovenschotel met lamsvlees en een Grieks-Cypriotische salade


Toch weer een recept van Tessa Kiros hoor, want dat blijft mijn grote favoriet. Deze ovenschotel met lamsvlees, aardappelen, tomaten en komijn heb je zo voorbereid maar moet wel een paar uur in de oven. Ondertussen heb je natuurlijk je handen vrij om te borrelen, wandelen, een boek te lezen of whatever. Het resultaat is fantastisch. Heerlijk mals vlees en verrukkelijke geuren en smaken. Zeker gecombineerd met deze salade is het een echte aanrader. Je kunt de hoeveelheden natuurlijk ook makkelijk verdubbelen voor een grotere groep.

Voor de ovenschotel (6 personen):
2 rode uien, grof gehakt
1,2 kg aardappelen, in grote blokjes
1 kg lamsvlees, in blokjes
4 el gehakte platte peterselie
3 volle theelepels komijnzaad
125 ml olijfolie
5 grote rijpe tomaten, in dikke plakken
50 g boter

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg het vlees, de aardappelen en stukken ui in een braadslee, grote braadpan of grote ovenschaal. Strooi er zout en peper bij. Voeg peterselie, komijnzaadjes en olijfolie toe en hussel goed door elkaar. Leg er dan de plakken tomaat op en verdeel er stukjes boter overheen. Schenk dan nog ongeveer 125 ml water langs de rand.
Dek de schotel af met folie en zet 2 uur in de oven. Bedruip het vlees af en toe met het braadvocht. het lamsvlees moet mals zijn en de aardappelen gaar.
Zet de oven dan op 200 graden en laat nog zo'n drie kwartier onafgedekt staan tot de aardappelen bruin worden en het vocht is ingekookt. Keer het vlees halverwege een keer om.

Serveer met deze Grieks-Cypriotische salade:

1 komkommer, ongeschild en in stukjes
2 grote rijpe tomaten, in stukken
2 stengels bleekselderij, grofgehakt
180 g Griekse olijven in olie
1 rode ui, in ringen
75 g veldsla
handje verse koriander
1 teen knoflook
2 el rode wijnazijn
125 ml olijfolie
150 g feta, verkruimeld
1 tl gedroogde oregano

Meng alle groenten door elkaar in een grote slabak. Breng op smaak met peper en zout.
Maak in de keukenmachine een gladde dressing van knoflook, azijn en een snufje zout. Roer de olijfolie erdoor. Schenk de dressing over de salade en schep door. Verkruimel de feta en oregano voor het serveren over de salade.

1 opmerking:

  1. Gisteren gemaakt en zooo lekker. Komt zeker bij ons op het menu.
    Dank je.

    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen