maandag 7 februari 2011

Terrine van eend met uienjam


Tijd voor een wat luxer gerecht, wat wij afgelopen Kerst hebben gegeten tijdens het traditionele 8-, 9- of 10-gangen menu (wat ook dit jaar weer erg lekker en gezellig was trouwens). Maar kan ook prima bij een ander chic dineetje zonder kids.
Komt uit het kookboek ‘Zelf inmaken’ van Tip Culinair. Volgens het recept zitten er hazelnoten door de terrine, maar die heb ik weggelaten. De combinatie van de stevige, smakelijke terrine met het zoet van de uienjam is echt hemels. Die jam past trouwens ook prima bij ander koud vlees of een paté. De terrine moet een hele nacht rusten, dus begin op tijd.

Voor de terrine:
100 g kippenlevertjes
1 glas cognac
850 gram eendenborstfilets, in grote stukken
100 gram varkensgehakt
200 gram doorregen varkensvlees (bijvoorbeeld nasivlees)
3 fijngehakte sjalotten
1 fijngehakt teentje knoflook
2 eetlepels fijngehakte peterselie
zout
peper
quatre epices (mengsel van kruidnagel, peper, nootmuskaat en gember)
3 eieren
200 gram vet spek, in plakken
2 laurierblaadjes
1 takje tijm

Neem een terrinevorm (of cakeblik) van ongeveer 25 centimeter lang. Leg de kippenlevertjes in een diep bord en schenk de cognac erover. Dek ze af en laat een paar uur in de koelkast staan. Draai de eendenborstfilet, het varkensvlees, het gehakt en de levertjes met cognac door een gehaktmolen (of in de keukenmachine). Voeg daarna sjalotten, knoflook, peterselie, zout en peper toe. Breng op smaak met flink wat quatre epices. Voeg daarna de eieren toe en meng goed.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg een plak vet spek op de bodem van de terrinevorm en schep het vleesmengsel erop. Druk alles goed aan en dek af met de rest van het spek. Leg de laurierblaadjes en het takje tijm erbovenop. Zet de terrine in een ovenschaal die voor tweederde is gevuld met water dat net van de kook af is en zet het geheel in de oven. Laat hem in 2,5 uur gaar worden. De geuren die dan vrijkomen: verukkellijk!
Haal de terrine dan uit de oven en laat hem 2 uur op kamertemperatuur staan. Leg een plankje (of een stuk bakpapier) met iets zwaars (ik gebruikte een baksteen …) op de terrine en laat het geheel 12 uur staan. Zet hem dan in de koelkast.

Serveer met uienjam:

550 gram (rode) uien
1 glas rode wijn
0,5 glas (rode) wijnazijn
100 g poedersuiker
1 glas grenadinesiroop
zout
peper

Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Bak de uien zachtjes 10 minuten in een pan met anti-aanbaklaag, met het deksel op de pan. Voeg de wijn en azijn toe en laat dit mengsel, zonder deksel en op hoog vuur, in 5 minuten inkoken. Draai het vuur laag en voeg de suiker en grenadinesiroop toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer de jam goed door en stoof het mengsel 30 minuten op een laag vuur. Het mengsel zal geleidelijk dikker worden. Laat de jam in de pan iets afkoelen en doe hem dan in een gesteriliseerde pot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten