woensdag 1 juni 2011

Far Breton:lekkernij uit Bretagne


Dit doet terugdenken aan onze zomers in Bretagne, waar Far Breton, net als een heleboel andere lekkernijen, bij elke bakker ligt. Het is zowel een toetje als een taartje. En erg lekker met een schep crème fraiche.

Voor 6-8 personen:
200 g gedroogde pruimen zonder pit
scheut rum
125 g bloem, gezeefd
150 g kristalsuiker
6 dl melk
4 eieren
50 g roomboter

Laat de pruimen een paar uur, of een hele nacht, weken in een flinke scheut rum. Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de pruimen uitlekken en vang de rum op. Leg de pruimen in een (ronde) ingevette ovenschaal. Meng bloem, suiker en melk tot een glad beslag. Roer dan de eieren en de rum erdoor en meng goed. Je hoeft niet zo heel lang door te kloppen. Giet het beslag over de pruimen.
Laat zo'n anderhalf uur in de oven staan tot het beslag gestold is en de bovenkant lichtbruin gebakken. Je kunt de gaarheid met een sateprikker controleren, die moet er schoon uit komen. Als de bovenkant te bruin wordt, kun je de Far afdekken met aluminiumfolie.
Snijd in stukken en serveer met een dot crème fraiche.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten