donderdag 31 maart 2011

Cocquilles uit de oven


Het beste aperitief van een Italiaans voorjaarsdiner. Verse jakobsschelpen (oftewel coquilles) uit de oven, met een gratin van citroen, peterselie, knoflook, olie, boter en broodkruim. Samen met een glas ijskoude prosecco vermengd met vers granaatappelsap. Allebei uit Ciao Bella van Tessa Kiros, dat vol staat met bijzondere recepten uit Venetië.
Koop verse, hele schelpen (bij de visboer of groothandel), want dat is natuurlijk veel lekkerder dan uit de diepvries en leuker opdienen. Het schoonmaken van die beestjes is niet zo veel werk. Je kunt er natuurlijk wel wat extra losse coquilles bijkopen want die passen makkelijk in de schelp.

Voor 6 schelpen:
1 grote teen knoflook fijngehakt
2-3 el citroensap
2 el fijngehakte peterselie
2 el olijfolie
6 halve, schoongemaakte jakobsschelpen (met nog 6 losse coquilles erbij)
droge witte broodkruimels
6 krullen gezouten roomboter
zout en peper

Verwarm de oven voor op 220 graden. Maak een mengsel van knoflook, citroensap, olijfolie en peterselie en druppel dat over de coquilles. Strooi er broodkruimels en een beetje peper en zout over en leg er tot slot nog een krul roomboter op.
Leg de schelpen op een bakplaat of in een grote schaal. Als je ze in een laagje zeezout legt, blijven ze goed liggen en houd je de bakplaat schoon. Zet ongeveer 10 minuten in de hete oven totdat de coquilles gaar zijn, het goudbruine sausje borrelt en de bovenkant krokant is.

Dien op met brood en een glas ijskoude prosecco vermengd met een flinke scheut vers granaatappelsap.
(Granaatappels kun je doormidden snijden en persen op de citruspers. Voor 6 glazen heb je 2 granaatappels nodig).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten