vrijdag 18 maart 2011

Pruimen-cognactaart


Een beetje bewerkelijk, maar goddelijk lekker is deze taart. Zeker als hij net uit de oven komt en nog een beetje warm is. Die zoete pruimen en het 'vleugje' drank! Perfect als afsluiter van een diner, of gewoon als indrukwekkende verjaardagstaart tussen de monchou- en appeltaart. Bij ons viel-ie in ieder geval goed afgelopen zondag toen Luc 11 werd.

Voor 10 punten:
300 g gewelde pruimen zonder pit
1,5 dl armagnac of andere cognac
250 g bloem
100 g poedersuiker
snufje zout
150 koude boter, in blokjes
5 eierdooiers
1,5 dl melk
75 g suiker
2 el custardpoeder
Nodig: ronde taart- of quichevorm van 26 cm doorsnee

Doe de pruimen in een schaal en giet de cognac erover. Laat minstens een paar uur weken (bij voorkeur een hele nacht). Meng in een kom de bloem met de poedersuiker en een snufje zout. Voeg boter, 4 eidooiers en indien nodig 2-3 el koud water toe en kneed alles snel tot een soepel deeg. Verpak het in plastic folie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
Breng in een pan de melk op zacht vuur aan de kook. Klop in een kom de 5e eierdooier, de suiker en 1 el custardpoeder met een mixer licht en schuimig. Voeg al kloppend de hete melk toe. Schenk dit mengsel weer in de pan en verwarm het al roerend tot het bindt tot een mooie vla. Laat de vla onder nu en dan roeren afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de pruimen en cognac met 1 eetlepel custardpoeder.
Rol 2/3 van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een ronde lap van 30 cm doorsnee. Vet de taartvorm in en bekleed met de deeglap. Druk het aan de rand goed aan. Giet de vla op de taartbodem en verdeel de pruimen erover. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 26 cm doorsnee. Leg het deeg op de vulling en knijp de rand tussen duim en wijsvinger dicht zodat een mooie schulprand ontstaat.
Steek met een appelboor een gat in de bovenkant, zodat de damp kan ontsnappen en de bovenkant knapperig blijft. Bak de taart net onder het midden van de oven in 40-50 minuten goudbruin en gaar.
Laat in de vorm afkoelen of eet op als hij nog een tikkie warm is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten