donderdag 31 maart 2011

Gebraden kwartels gevuld met saucijsjes


Het pronkstuk van een heel lekker en gezellig etentje met vijf vriendinnen afgelopen zondag. Met dank aan Tessa Kiros - die ik hierbij uitroep tot favoriete kookboekenschrijfster van mijzelf en het hele eetclubje. Je bent er in de voorbereiding wel even zoet mee, maar dat is meer dan de moeite waard.
Een kwartel per persoon is ruim voldoende, als dit onderdeel uitmaakt van een uitgebreid diner. Wie vooraf niet al te veel snoept van tonijnballetjes, brood, coquilles en asperges met ei, lust er waarschijnlijk ook wel twee. Dit recept is voor 10 kwartels, maar je kunt dus de helft nemen.

Voor 5 personen:
10 panklare kwartels (poelier of groothandel)
5 Italiaanse saucijsjes (of bijvoorbeeld pittige merguez-worstjes)
10 tenen knoflook, gepeld
20 blaadjes salie
7 el olijfolie
1,25 dl witte wijn
2,5 dl warme groentebouillon (zelf getrokken of van een tablet)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de kwartels schoon onder de koude kraan en dep ze droog. Bestrooi ze van binnen en buiten met peper en zout. Ontvel en verkruimel de worstjes. Vul de kwartels elk met een schep worst, een teentje knoflook en 2 blaadjes salie. Sluit de buikholtes af met cocktailprikkers zodat de vulling er niet uit loopt.
Giet 5 el olijfolie in een braadslee en leg de kwartels daarop. Sprenkel de rest van de olijfolie over de vogeltjes. Zet de braadslee 15 minuten in de oven zodat de kwartels mooi bruin kleuren. Schenk de wijn in de braadslee en laat in een paar minuten verdampen.
Verlaag de oventemperatuur dan naar 180 graden. Giet de bouillon bij de kwartels en plaats de braadslee nog ongeveer 45 minuten in de oven. Als het goed is, houd je een lekkere dikke jus over.

Serveer de kwartels direct, bijvoorbeeld met gegratineerde aardappelpuree, een verse groene bladsalade met granaatappelpitjes. En deze heerlijke zoetzure uitjes uit de oven.
Op de foto zie je mijn overgebleven kwarteltjes een dag later. Weer even opgewarmd in de oven met gegratineerde aardappelpuree. Wat een feest, en dat twee keer achter elkaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten