maandag 29 augustus 2011

Tarte tatin met karamelijs


Vier keer in twee weken hebben we er gegeten, in dat leuke restaurantje in Spanje, met heerlijk verse ansjovis, vlees van de grill en zalige toetjes. De tarte tatin was de favoriet van Luc, dus die heb ik thuis zo snel mogelijk nagemaakt. Met appels uit eigen tuin! De taart gaat perfect samen met dit karamelijs uit kookboek 'De zilveren lepel'. Het is een ode aan de zomer, die ik van binnen gelukkig nog wel kan voelen. Om het 'iedere dag een ijsje'-gevoel uit Spanje nog even vast te houden, ben ik thuis aan de slag gegaan met de ijsmachine. Er zullen de komende week nog wel wat smaken volgen!

Karamelijs voor 4 personen:
100 g kristalsuiker
3 eidooiers
350 ml slagroom

Doe de suiker in een steelpannetje, doe er 1 el water bij en verwarm op zacht vuur. Laat smelten en rood-bruin worden. Roer er dan nog 5 el heet (!) water bij. Doe het deksel op de pan en laat ongeveer een kwartier op heel laag vuur pruttelen tot een dikke karamel. Schenk de karamel beetje bij beetje bij de eidooiers en blijf kloppen tot het mengsel licht, schuimend en afgekoeld is. Zet dit een kwartiertje in de vriezer. Klop dan de slagroom stijf en spatel door het karamelmengsel. Draai in de ijsmachine tot lekker romig ijs.

Tarte Tatin voor 6 personen:
150 g bloem
75 g roomboter
80 g kristalsuiker
5 appels
120 g kristalsuiker

Zeef de bloem, roer er de boter en 5 el water door en kneed snel tot een soepel deeg. Laat een uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 240 graden. Vet een lage, ronde ovenschaal in met flink boter en bestrooi met 40 g kristalsuiker. Schil en snijd de appels in plakken. Leg ze op de bodem en bestrooi nogmaals met 40 g suiker.
Rol het deeg uit tot een ronde lap. Bekleed de appels hiermee en stop de randen goed in. Zet een half uur in de oven. Doe dan de grill aan, draai de appeltaart om en zet hem nog 10 minuten terug tot de suiker gekaramelliseerd is. Serveer warm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten