zondag 28 augustus 2011

Gevuld brood met rauwe ham, basilicum en mozzarella


Niet zelf verzonnen, wel al jaren in het repertoire, dus ik kan 'm blindelings maken en varieer ook wel eens met de vulling. Geroosterde paprika's, gedroogde tomaatjes, olijven feta en/of extra verse kruiden doen het ook altijd goed! Lekker als bijgerecht bij een lunch, buffet of bbq.

Voor een flink brood van 10-15 plakken:
475 g bloem
1,5 tl gedroogde gist
snuf zout
2 el olijfolie

Vulling:
3 bollen mozzarella
handvol basilicum
100 g rauwe ham
verse rozemarijn
scheutje olijfolie
125 g jonge kaas in blokjes
peper

voor de bovenkant:
olijfolie, zeezout en extra toefjes rozemartijn

Meng bloem, gist en zout. maak een kuiltje in het midden en schenk er de olijfolie en 3,5 dl handwarm water bij. Zo'n 10 minuten goed kneden. Afgedekt een uur laten rijzen, nogmaals kneden en nog een kwartiertje laten rijzen. In totaal moet het volume zo'n beetje verdubbeld zijn.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot een flinke lap van zo'n 30 x 30 centimeter. Verdeel alle ingrediënten voor de vulling over het deeg, maar laat de randen vrij. Strooi er peper over.
Rol de deeglap dan op (bijvoorbeeld in drieën vouwen) en leg met de naad naar beneden op een bakplaat. Dat is nodig omdat er tijdens het bakken vocht uit moet kunnen lopen, anders wordt het brood zompig. Knijp de zijkanten dicht.
Bestrijk het brood met olijfolie, bestrooi met zeezout en steek er wat toefjes rozemarijn in. Bak het daarna in ongeveer 45 minuten bruin. Serveer warm of lauwwarm.

1 opmerking: