donderdag 15 december 2011

Hamkroketjes en knoflook-peterseliegarnalen

Op zich hebben deze recepten niet zoveel met elkaar te maken. Maar ze staan samen op de foto. En ze zijn allebei goddelijk lekker. En je moet ze als laatste maken van de uitgebreide tapastafel, omdat ze vers gefrituurd (kroketjes) en gegrild (garnalen) geserveerd moeten worden. Van de zomer in Spanje, en opnieuw toen we in de herfstvakantie met het hele gezin in Barcelona waren, hebben wij van deze kroketjes gesmuld. De eerste keer dat ik ze nu zelf maakte, waren ze nog niet perfect (iets te groot, iets te veel paneermeel) maar oefening baart ongetwijfeld kunst. Dus er zit niks anders op dan ze nog veel vaker te maken. Met dank aan de Spaanse kookbijbel 1080 Recepten.

Hamkroketjes
Maak eerst een dikke bechamelsaus. Laat 2 el zonnebloemolie en 40 gram boter smelten en roer er 4 el bloem door. Schenk er steeds een scheutje melk bij (in totaal zo'n 700 ml en blijf roeren tot je een dikke bechamelsaus hebt. Maak op smaak met peper en zout. Roer er dan 200 g fijngesneden serranoham door en spreid het mengsel uit over de bodem van een platte schaal. Laat een paar uur staan en helemaal afkoelen. Maak er dan met 2 eetlepels kroketten van en maak ze mooi rond met je handen.
Klop 2 eieren los in een diep bord. Leg in een ander bord een flinke laag fijn broodkruim of paneermeel. Rol de kroketjes eerst door het paneermeel, dan door het ei en dan weer door het paneermeel. Bak ze goudbruin en knapperig in een friteuse of diepe pan met voldoende frituur- of zonnebloemolie. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer meteen. Doop ze eventueel in de mosterd of knolflookmayonaise, maar zo puur natuur is ook verrukkelijk.

Knoflook-peterselie(reuze)garnalen
Spoel de garnalen af. Verwijder eventueel de zwarte darm door de lijfjes dun in te kerven, maar laat kop en staart zitten. Verhit een grillplaat, barbecue of grillpan. Marineer de garnalen kort in de ajo y perejil (een mengsel van knoflook, bladpeterselie en olijfolie) die je nog over hebt van de portobello's. Gril ze kort, besprenkel met citroensap en dien ze gloeiendheet op met wat schijfjes citroen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten