dinsdag 6 december 2011

Portobello's met knoflook en sherryazijn


Kleine smaakbommetjes, je weet niet wat je proeft. Knoflook, peterselie, tijm, boter en sherryazijn trekken in de paddestoelen waardoor de lekkere aardse smaak nog intenser worst. Om de toch al perfecte tapas-tafel nog completer te maken.

Maak eerst ajo y perejil, een mengsel van 2 handenvol bladpeterselie, 4 tenen fijngesneden knoflook en 1 dl olijfolie. Voor dit gerecht heb je 3 eetlepels van dit mengsel nodig. De rest gebruik je bijvoorbeeld voor een lekker portie gebakken garnalen.
Verwarm de oven voor op 240 graden. Verhit op hoog vuur 4 eetlepels olijfolie in een grote, ovenvaste koekenpan met dikke bodem. Leg de paddestoelen er met de hoedjes naar beneden in en bak ze 5 minuten zonder te keren. Snijd 80 g boter in stukjes en doe ze in de pan met 2 tl fijngehakte tijmblaadjes en 3 el knoflook-peterseliemengsel. Schep de paddestoelen om zodat ze rondom bedekt zijn.
Zet de pan zo'n 8 minuten in de hete oven. Schud de paddestoelen tussendoor een keer goed om. Zet de pan dan weer op het fornuis en verhit de paddestpelen dan nog een keer tot ze bruin of bijna zwart zijn. Blus af met 2 el sherryazijn en laat 1 minuut inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Schep de paddestoelen op een bord en probeer daarbij niet alle olie mee te schenken. Serveer warm of lauwwarm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten