donderdag 15 december 2011

Tortilla - Spaanse aardappelomelet en gemarineerde rode paprika


Het maken van deze tortilla had ik uitbesteed aan mijn zus. Ik gaf haar het recept van de 'enige echte' Spaanse aardappelomelet, volgens het kookboek Movida. De avond voor pakjesavond kreeg ik een sms. Ze had een lamme arm, maar hij was gelukt! En ze aten er die avond ook alvast van. Hieronder de uitgebreide werkbeschrijving. Als je er geen zin in hebt, kun je vast wel ergens een simpeler recept vinden.

Tortilla de patatas
Snijd 1 kg bloemig kokende aardappelen in flinterdunne plakken en snijd die weer in vierkantjes van 1 x 1 cm. Snijd 1 witte ui en 1 teen knoflook heel fijn. Konfijt de aardappelen, ui en knoflook in een koekenpan met een zware bodem. Overgiet hiervoor alles met ongeveer 1 liter olijfolie en verhit op hoog vuur tot de olie warm is. Draai het dan tot laag of half hoog: je mag af en toe fijne belletjes zien maar de olie mag niet snel borrelen. De bedoeling is dat de aardappelen gaar worden maar niet knapperig en bruin. Doe het aardappelmengsel als het gaar is in een fijne zeef en laat de olie eruit lekken. Als je die olie zeeft kun je hem nog wel hergebruiken.
Klop intussen 8 eieren los met 1 tl zout. Hou ongeveer 2 dl van het mengsel achter en schep het aardappelmengsel door de rest. Breng op smaak met grof zeezout. Verhit een paar el olijfolie in een anti-aanbakkoekenpan op halfhoog vuur en schep het aardappel-eimengsel erin. Schud de pan als het ei gaat stollen in een rondgaande beweging - de rand moet gaan opzwellen. Vorm de massa met een houten spatel tot een dikke schijf met een afgeronde rand die op een dikke frisbee lijkt. Draai de tortilla na 1 minuut een behulp van een deksel om en laat de andere kant bakken. Draai het vuur iets lager. Draai hem op deze manier nog een paar keer om en bak telkens 1-2 minuten. De oneffenheden in de bovenkant kun je gladstrijken met het achtergehouden eimengsel.
Laat de tortilla als hij bijna helemaal gaar is op een bord glijden en dek af met plasticfolie. Daar kan hij nog een paar minuten nagaren. Serveer op kamertemperatuur. Erg lekker samen met:

Gemarineerde geroosterde paprika's
Leg drie rode paprika's in een hete oven van 220 graden. Laat ze gedeeltelijk zwart worden en laat ze dan afkoelen in een afgesloten plastic zak. Haal de velletjes eraf en de zaadlijsten eruit. Snijd in smalle repen en marineer met een beetje olijfolie, witte wijnazijn, peper, zout, beetje suiker en eventueel bladpeterselie.
Heerlijk hapje bij deze tortilla maar eigenlijk bij alle gerechten op de tapas-tafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten