vrijdag 26 maart 2010

Conch Salad uit de Bahama's


Mijn zeilende zus is na bijna driekwart jaar - en fantastische ervaringen in onder meer Suriname, het Caribisch gebied en Cuba - aangekomen in de Bahama's. Daar zijn de stranden écht wit, is het water écht blauw en halen ze hun eten direct uit zee.
Het recept voor deze Conch Salad kreeg ze van een Frans-Canadese familie die ook in dat gebied zeilt. 'Die kunnen ook koken hoor', laat ze weten.
Een conch is een diertje, een soort zeeslakje, in een grote schelp die ze van de zeebodem opvissen. Het vergt wat techniek om hem eruit te krijgen, maar daar hebben ze inmiddels handigheid in. Misschien dat-ie in Nederland ook wel ergens te krijgen is, maar ik heb niet zo lang gezocht, en dacht: met coquilles is dit vast ook lekker.
Mijn coquilles (ze waren diepgevroren) heb ik kort gebakken in wat olijfolie. Daarna laten afkoelen, in kleine stukjes snijden en door de salade verwerken. Conch kun je vast rauw eten maar bij de coquilles wist ik het niet zeker.

Snijd komkommer, tomaat, (rode) paprika en een paar lente-uitjes in kleine stukjes. Vermeng ze met de coquilles. Breng op smaak met limoensap, sinaasappelsap, zout en peper.

Lekker als bijgerecht, bijvoorbeeld bij deze viscurry met rijst.
De salade is ook lekker met kleine stukjes rauwe tonijn en een fijngesneden uitje. Op toastjes is het dan een goed borrelhapje.

Een dezer dagen volgt trouwens een recept voor Conch fritters (gefrituurde balletjes met conch) en Spider Plantain, gebakken rondjes van kokos, gember en bakbanaan! Nog even alle ingrediënten verzamelen en de tijd vinden om deze heerlijkheden te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten