woensdag 17 maart 2010

Kikkererwtensoep met tomaat en snijbiet


Het wordt lente, I know, maar deze lekkere (winterse) soep wil ik nog even met jullie delen. Zo zwaar is-ie trouwens niet, dus kan nog prima nu. Onze hele familie houdt van kikkererwten, heb ik ontdekt. Ze moeten wel een nacht weken in koud water…
Het recept is uit Twaalf van Tessa Kiros.

Voor een pan vol: 500 g gedroogde kikkererwten, 1 ui, 2 winterwortels, 1 stengel bleekselderij, 1 teen knoflook, 4 el olijfolie, een takje rozemarijn, 1 kleine gedroogde rode chilipeper, 200 g snijbiet (of spinazie of een andere groene bladgroente), 2 blikjes tomatenpuree.

Laat de kikkererwten een nacht weken in ruim koud water. Giet ze af en doe ze in een grote pan. Snijd ui, wortel en bleekselderij in kleine stukjes en doe ze bij de kikkererwten. Giet er 3,5 liter water bij en breng aan de kook. Laat onafgedekt ongeveer anderhalf uur pruttelen. Schep regelmatig het schuim weg dat boven komt drijven. Voeg als het nodig is extra water toe. Doe er een half uur voor het eind van de kooktijd een snuf zout bij.
Schep een derde deel van de kikkererwten uit de pan en houd apart. Pureer de rest met een staafmixer.
Snijd de knoflook fijn. Verhit de olijfolie en bak hierin de knoflook, chilipeper en het takje rozemarijn (op laag vuur, tot het lekker gaat ruiken). Voeg dan de tomatenpuree en de fijngesneden bladgroente toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat 5 minuten pruttelen.
Verwijder de rozemarijn en doe het tomatenmengsel bij de soep. Doe ook de losse kikkererwten er weer bij. Laat nog even pruttelen en maak af met peper en zout.
Lekker met knoflookbrood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten