maandag 7 december 2009

Gevulde lamsbout op pakjesavond


Sinterklaas was dit jaar te druk voor een persoonlijk bezoek, maar gelukkig zette zwarte piet dit weekend wel een zak kadootjes voor de deur. Ik had al zo’n voorgevoel, dus we hadden mijn moeder uitgenodigd en ’s middags heerlijk eten ingeslagen. Terwijl de kinderen door de kamer stuiterden en de eerste pakjes openscheurden, gaarde een heerlijke lamsbout gevuld met parmaham, abrikozen en kruiden in de oven. Een recept van Ainsley Harriot.
Het diner was een mooie break, waarna we ons vol energie op de rest van de kadootjes stortten. Dank je wel Sinterklaas voor de lekker warme pyjama …

Voor 4-6 personen:
een lamsbout van ongeveer 2 kg (deels ontbeend), 2 el olijfolie, 2 rode uien, 1 dl rode port, 250 ml kippen- of lamsbouillon, zout en peper.
Voor de vulling: 2 el olijfolie, 3 fijngesnipperde sjalotjes, 2 fijngesneden tenen knoflook, 1 el verse tijm, 1 el verse rozemarijn, 1 el verse peterselie, geraspte schil van 1 biologische citroen, 50 g vers broodkruim, 100 g gedroogde abrikozen en 100 g parmaham.

Maak eerst de vulling. Verhit de olijfolie en laat de sjalotjes en knoflook langzaam glazig worden. Meng intussen de kruiden, citroenschil en het broodkruim. Voeg de afgekoelde sjalotjes en knoflook toe en daarna de in stukjes gesneden abrikozen en parmaham. Bestrooi met zout en peper. Stop de vulling in de holte van de deels ontbeende lamsbout en bind goed dicht met rolladetouw.
Verwarm de oven op 220 graden. Bak de lamsbout in de olijfolie rondom goudbruin. Leg hem daarna in een braadslee. Leg stukjes ui rond het lam en bedruip met het braadvet. Bestrooi met peper en zout. Zet in de oven. Een kwartiertje op 220 graden en daarna nog een uur op 200 graden.
Pak het vlees in aluminiumfolie en laat rusten. Ondertussen kun je mooi wat (kriel)aardappeltjes bestrooid met peper, zout, olijfolie en een paar knoflookteentjes in de hete oven zetten. Na 20 minuten zijn die klaar en het lam ook.
Maak er nog een lekkere saus bij. Giet het vet , aanbaksel en de ui uit de braadslee in een pannetje. Voeg port en bouillon toe en laat een paar minuten indikken. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de lamsbout in tafel aan plakken en serveer met de saus, geroosterde aardappels en groente of een salade naar keuze.

1 opmerking: