donderdag 10 december 2009

Rijstsalade met citroen en knapperige groenten


Eindelijk! Daar is het recept van de frisse gele rijstsalade waar ik al een paar keer mee gescoord heb, op barbecues, Mira’s afscheidsfeest en mijn eigen verjaardagsfeest. Vooral Corina is er weg van. Komt gewoon uit een oude Tip, en dat zeg ik ook eerlijk, maar ik blijf er bewondering mee oogsten. Vanavond had Corina een feestje op haar werk en ze moesten allemaal iets meenemen. Of ik alsjeblieft voor haar deze salade wilde maken. Natuurlijk, want dat blijft toch het leukste om te doen: koken voor een groep mensen. Bij deze ook meteen het recept, meiden!

Buffetgerecht voor 8-10 personen:
300 g gele rijst, 2 (biologische) citroenen, 8 el olijfolie naturel, 6 el olijfolie met knoflookaroma en chilipeper, 1 el zoete chilisaus, zout en peper, 4 el pijnboompitten, 350 g peultjes, 4 el fijngesneden peterselie, 1 komkommer in blokjes, 2 paprika’s (geel, groen en/of rood) in blokjes, 4 lente-uitjes in ringetjes.

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op het pak. Laat afkoelen. Rasp de schil van 1 citroen en pers hem daarna uit. Meng de twee soorten olijfolie met de chilisaus, zout en peper, citroenrasp en 6 el citroensap. Roer dit mengsel door de rijst en laat afgedekt in de koelkast koud worden. Dit zou al een dag van te voren kunnen.
Snijd de peultjes in stukjes van 2 à 3 cm en overgiet ze met kokend water. Spoel af met koud water en dep droog. De peultjes zijn op deze manier nog lekker knapperig. Meng in een grote kom de peultjes, peterselie, komkommer, paprika’s en lente-uitjes. Voeg de rijst toe en roer goed door elkaar.
Rooster de pijnboompitten en laat afkoelen. Snijd de tweede citroen in partjes. Bestrooi de salade vlak voor het serveren met de pijnboompitten. Leg de partjes citroen erop.

Lekker als zomerse maaltijdsalade, buffet- of barbecuegerecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten