dinsdag 22 december 2009

Kalkoen in tomaat-chocola-chilipepersaus


Een Mexicaans gerecht, Mole de Guajolote, dat ik voor ons gezin iets minder pittig heb gemaakt. Nog steeds pikant, maar vooral zoet en kruidig. Een feestje voor je smaakpapillen. Beetje bewerkelijk wel, maar absoluut de moeite waard.

Voor 5 personen: 500 g kalkoenfilet, 2 uien, 3 teentjes knoflook, 1 maïstortilla, 25 g sesamzaad, 50 g gepelde amandelen, 30 g rozijnen, 2 zwarte peperkorrels, 1 kruidnagel, 1 tl kaneel, 3 rode chilipepers zonder zaadjes, 3 tomaten, de pitjes verwijderd, 2 el zonnebloemolie, 50 g pure chocolade, 3 el fijngesneden peterselie.

Snijd de kalkoen in stukjes. Zet op met koud water, een gehalveerde ui en 2 geperste teentjes knoflook. Trek er bouillon van en laat de kalkoen op die manier gaar worden. Haal de kalkoen eruit en laat de bouillon afkoelen.
Bak de tortilla in een koekenpan tot hij knapperig is. Laat afkoelen en breek in stukjes. Rooster het sesamzaad en de amandelen in een koekenpan en laat afkoelen.
Maal sesamzaad, amandelen, rozijnen, peperkorrels, kruidnagel en kaneel in de keukenmachine fijn. Houd het mengsel apart. Meng dan chilipepers, tomaten, 1 teentje knoflook, tomaten, tortilla en 1 dl water in de keukenmachine.
Verhit de olie. Bak beide kruidenmengsels samen ongeveer 5 minuten. Voeg dan de kalkoenstukjes toe en bak nog eens een paar minuten. Doe er een flinke soeplepel bouillon bij en roer tot een dikke saus. Voeg meer bouillon toe als dat nodig is. Smelt de chocola door de saus en laat een half uur zachtjes pruttelen. Doe er eventueel nog een schep bouillon bij.
Bestrooi met peterselie. Serveren met rijst en/of zachte tortilla’s en een salade met limoen en avocado.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten