maandag 4 januari 2010

Kerstdiner 2009 (gang 2): een slokje paddenstoelencappucino


Hoewel we de gerechten verdeeld hadden, kon ik het niet laten om nog een paar extra gerechtjes te maken. Dit soepje aten we vorig jaar ook, en toen viel het zeer in de smaak.

Voor 8 personen: 30 g gedroogde paddenstoelen (funghi porcini), 300 g gemengde paddenstoelen, 2 el bakboter, 2 fijngesneden sjalotjes, 2 kleine aardappels in blokjes, ruim 1 liter paddenstoelenbouillon, 2 el Japanse sojasaus, zout, peper, 1 dl slagroom, piment of nootmuskaat.

Voorbereiden (kan 1 dag van te voren): Laat in een kommetje met gekookt water de gedroogde paddenstoelen weken. Laat uitlekken, knijp ze uit en snijd ze fijn. Smelt de boter en bak de ‘gewone’ paddenstoelen die je in stukjes hebt gesneden. Laat een groot deel van het vocht verdampen. Voeg de aardappel, sjalotjes en gedroogde paddenstoelen toe en bak even mee. Doe dan de bouillon erbij en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Pureer met een staafmixer en breng op smaak met peper, zout en sojasaus.

Opdienen: klop de slagroom lobbig. Verwarm de soep en schenk in kleine kopjes. Schep er een toefje slagroom op en bestrooi met piment of nootmuskaat.
Echt een heel lekker slokje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten