donderdag 14 januari 2010

Winterse risotto met saucijs en paddenstoelen


Uit ‘Twaalf’ van Tessa Kiros: een Toscaanse risotto voor een koude winteravond. Oorspronkelijk met kippenlevertjes, maar die heb ik weggelaten. Erg lekker met een frisse salade.

Voor 6 flinke porties: 1,5 dl vleesbouillon, 20 g gedroogde paddenstoelen, 2,5 dl heet water, 2 el olijfolie, 1 fijngesneden rode ui, 1 fijngesneden teen knoflook, 200 g rundergehakt, 200 g Italiaans saucijzenvlees (ik gebruikte runderchipolata), ontveld en verkruimeld, 2,5 dl rode wijn, 400 g risottorijst, eventueel 50 g boter, versgeraspte Parmezaanse kaas en verse peterselie.

Maak de bouillon (van blokjes) en houd hem warm. Week de 10 minuten paddenstoelen in 2,5 dl heet water. Snijd ze daarna fijn, bewaar het weekvocht. Verhit de olijfolie in een grote braadpan en laat de ui glazig worden. Voeg knoflook toe en vervolgens het gehakt en saucijzenvlees. Bak tot het vlees rul is. Voeg de fijngesneden paddenstoelen, het weekvocht en de rijst toe en schep alles goed om. Doe dan de wijn erbij en laat verdampen.
Zet het vuur laag. Schenk steeds een soeplepel bouillon bij de risotto, laat zachtjes doorkoken. Als al het vocht is opgenomen, voeg je een nieuwe lepel toe. Na een minuut of 20 is de risotto gaar.
Breng op smaak met peper en zout en eventueel een klont boter. Bestrooi met Parmezaanse kaas en peterselie en serveer direct.

Lekker met een frisse, vitaminerijke salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten