donderdag 14 januari 2010

De lekkerste satésaus


Als je deze satésaus hebt geproefd, wil je nooit meer een andere. Geschikt voor heel wat gelegenheden. Heerlijk bij kip-, lams- of rundvleessateetjes. Bij gebakken rijst met groenten, deze gebakken rijst met ananas, nasi, bami of een ander oosters gerecht. Of gewoon als dipsaus voor gehaktballetjes, kroepoek en komkommer.

Voor 4-6 personen (je kunt de hoeveelheden natuurlijk makkelijk verdubbelen): 1 stengel sereh (citroengras), 1 kleine ui, 2 teentjes knoflook, 1 tl Thaise vissaus, 1 tl tamarindepasta, 1 rood pepertje, 2 el water, 1 el lichtbruine rietsuiker, 2 dl kokosmelk, 175 g pindakaas, 1 el sojasaus.

Verwijder de uiteinden en grove buitenste bladeren van de sereh. Snijd in dunne ringetjes. Meng sereh, ui, knoflook, vissaus, tamarindepasta en peper en maal fijn in de keukenmachine. Voeg het water en de suiker toe en pureer alles tot een pasta. Schep het mengsel in een steelpannetje en voeg de kokosmelk toe. Breng net aan de kook (zorg dat de kokosmelk niet overkookt) en laat 5 minuten pruttelen. Voeg de pindakaas en sojasaus toe en laat even pruttelen tot de saus warm en dik is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten