maandag 4 januari 2010

Kerstdiner 2009 (gang 8): reerug met knoflook, mosterd en cranberry’s


En toen moest het hoofdgerecht nog komen … Wild, dat hoort erbij met kerst. Deze reerug, uit een Tip van jaren geleden, is misschien wel het lekkerste stuk vlees dat ik ooit heb gegeten.

Ingrediënten: 1 reerug van ongeveer 2 kg (heel en schoongemaakt, van een goede poelier), 2 el bakboter, peper, 150 g ontbijtspek, verse tijm, verse laurier.
Voor de saus: 1 dl rode wijn, 1 dl rode port, 5 dl wildfond, 250 g cranberry’s (diepvries of vers), 2 dl room, 2 teentjes fijngesneden knoflook, 2 el Dijonmosterd.

De saus kun je van te voren maken. Laat port, fond en wijn tot de helft inkoken. Kook de cranberry’s even mee. Voeg room en knoflook toe en laat nog even doorkoken. Breng op smaak met mosterd.

De reerug: verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de filets aan de bovenzijde iets los van het bot. Verhit de boter in een braadslede en bak de reerug op hoog vuur aan beide kanten kort aan. Bestrooi met peper en leg de plakjes ontbijtspek erop. Braad in het midden van de oven in ongeveer 30-40 minuten rosé.
Serveer met pasta, gebakken paddenstoelen en rode kool.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten