maandag 4 januari 2010

Kerstdiner 2009 (gang 9): desserttrio van perenijs, chocolademousse en crème vanille

Da’s ook wat. Maak ik overal foto’s van, behalve van dit overheerlijke dessert van Marjolein. Jullie zullen het met de beschrijving moeten doen. Maar ik denk eerlijk gezegd dat daarmee ook het water in de mond zal lopen.
Een trio van ijs, mousse en crème brulée. Zoet, fris en een tikje bitter tegelijk. Serveer in drie verschillende glazen of bakjes, samen op één bord. Smullen!

Eerst de chocolademousse met mascarpone, room en koffielikeur.
Ingrediënten voor 8 personen: 180 g bittere chocola, 250 g mascarpone, 2,5 dl slagroom, 4 el “op het gemakske bij een Bergs Bakske” (een lekker koffielikeurtje uit Bergen op Zoom) of Tia Maria.
Smelt de chocola au bain marie. Klop de slagroom met de mascarpone tot pieken. Schep de chocola erdoor en voeg de koffielikeur toe. Schep in glazen en laat opstijven in de koelkast. Decoreer eventueel met wat fruit of chocola.

Dan de crème vanille: (recept volgt)

En tot slot het lekkere frisse peren-yoghurtijs.

Voor 8 kleine porties: 2 el citroensap, 400 g handperen (schoongemaakt en in blokjes), 80 g suiker, maizena, 1 dl slagroom, 175 ml yoghurt.

Breng de peer met het citroensap aan de kook en laat ongeveer een kwartier pruttelen. Los de suiker erin op en bindt de moes met een beetje maizena (tot de substantie van appelmoes). De dikte van de moes na het koken hangt af van hoe rijp de peren zijn. Laat de perenmoes afkoelen in de koelkast. Roer de yoghurt en stijfgeklopte slagroom erdoor. Daarna in de ijsmachine gieten en 35-40 minuten laten draaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten