maandag 4 januari 2010

Kerstdiner 2009 (gang 10): koffie en thee met zoete lekkernijen


Aan alles komt een einde. Zo ook aan dit fantastische en gezellige kerstdiner. Om 18.00 uur begonnen, om 24.00 uur klaar. Maar je moet wel goed afsluiten natuurlijk. Dat deden wij, met deze zalige zoetigheden. Kopje koffie of thee erbij. Helemaal goed!

Uit de Kerst-delicious van dit jaar: parfait van bastognekoeken.
Ingrediënten voor 8 à 10 blokjes: 200 ml slagroom, 6 eidooiers, 100 g suiker, 8 bastognekoeken.
Maal de bastognekoeken heel fijn in de keukenmachine. Klop de slagroom lobbig en zet koud weg. Verwarm de eidooiers met de suiker al kloppend in een metalen kom au bain marie. Als het eimengsel lichtgeel en lobbig wordt, haal je het van het vuur. Klop direct met een mixer tot stijven pieken. Meng de helft van het koekmengsel door de slagroom en spatel langzaam het eimengsel erdoor. Schep in een rechthoekig bakje en laat een paar uur opstijven in de vriezer.
Opdienen: bestrooi met de rest van het koekmengsel. Snijd in vierkantjes en prik er een tapas-prikkertje in.

Spekkoek van Dimph: Je moet er even bij blijven, maar het resultaat is fantastisch!

Ingrediënten: 125 g zelfrijzend bakmeel, 250 g basterdsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, 300 g boter, 10 eieren, 3 tl kaneel, 2 tl gemalen kruidnagel, 1 tl nootmuskaat, 1 tl kardemom.

Roer de boter tot room. Splits de eieren. Voeg de suiker en eidooiers toe aan de boter en mix alles goed. Klop de eiwitten stijf, voeg ze bij het beslag en roer goed door. Doe tot slot het gezeefde meel erbij. Verdeel het beslag in twee helften en meng de kruiden door één helft. Dit wordt het bruine beslag.
Leg in een beboterde springvorm een stuk vetvrij papier, dit ook met boter besmeren. Laat nu eerst een laagje bruin beslag in de vorm lopen, zodat de bodem bedekt is. Zet de vorm in de oven op ongeveer 150 graden en onder de laagste grillstand. Giet er na een paar minuten een laagje wit beslag op. Laat dat ook weer gaar worden. Ga zo om en om door tot al het beslag op is. Zorg ervoor dat de bovenste laag een bruine is.
Laat het geheel nog 10 minuten in de oven (zonder de grill) staan. Prik af en toe met een satéstok om te checken of de koek al gaar is. Na enkele dagen is de smaak op z'n best.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten