zaterdag 10 oktober 2009

Gebakken rijst, met knoflook, gember en ei


Gebaseerd op een recept van Janneke Vreugdenhil, uit nrc next. Zij kreeg de rijst met ei ooit geserveerd als tussenhapje in een Aziatisch sterrenrestaurant. Simpel, maar oh zo lekker.
Met geroerbakte spinazie is het een volledig maal, dat wij vaak en graag eten. Het is een goede manier om van een restje rijst af te komen.
Je hebt wel veel pannen nodig, maar neem dat ongemak voor lief!

Voor 4-5 personen:
3 teentjes knoflook, fijngesneden
10 cm gemberwortel, geschild en fijngesneden
arachideolie
1 bosje lente-ui, in ringetjes
2 sjalotjes, fijngesneden
4 of 5 porties witte rijst, het liefst van de dag ervoor
4 of 5 eieren
sesamolie
zoete ketjap
1 zak verse spinazie

Verhit 2 el arachideolie in een anti-aanbakpan. Voeg 2 teentjes knoflook en de gember toe, bestrooi met zout, en bak op hoog vuur knapperig en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en houd even apart. Verhit nog eens 4 el olie en roerbak de lente-ui en sjalotjes. Voeg ook hier wat zout bij, zet het vuur hoog en doe de rijst erbij. Verwarm en schep voortdurend door.
Roerbak intussen in een andere pan de spinazie met 1 teentje knoflook en wat zout.
Bak de eieren in één of twee koekenpannen met een beetje olie. Laat de dooier heel en laat niet te gaar worden. Bestrooi met peper en zout.
Verdeel de rijst over een aantal kommen en druk goed aan. Keer ze dan om op borden. Besprenkel de rijstheuveltjes met sesamolie en zoete ketjap naar smaak. Bestrooi met de knapperige knoflook en gember. Serveer met de eieren en spinazie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten