zondag 25 oktober 2009

Gevulde paprika’s met meergranen rijst


Gezellig en vrolijk krachtvoer voor de hele familie. Typisch zondagavondeten, voor na een lange wandeling, fietstocht of turntraining. Dit mag ik iedere week wel maken, vooral voor Luc: gekleurde paprika’s gevuld met een mengsel van gehakt, kruiden, dadels, rozijnen, amandelen en feta. Ooit heb ik dat allemaal bij elkaar gedaan omdat ik het toevallig in huis had, en sindsdien behoort dit tot onze favorieten.
Gebruik rode, gele en oranje paprika’s. Die zijn lekkerder dan groene en het geheel ziet er vrolijk uit. Wij eten zeker 2 of 3 halve paprika’s per persoon.

Voor het mengsel:
500 g (biologisch) runder- of lamsgehakt
olijfolie
2 sjalotjes, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 rood pepertje, in ringetjes gesneden
paar lente-uitjes, in ringetjes
een handvol witte rozijnen
een handvol bruine rozijnen
handje amandelschaafsel
100 g dadels, fijngesneden
200 g feta, in stukjes
peterselie, fijngesneden
eventueel geraspte oude kaas
zout, peper
kaneel
paprikapoeder
likje sambal naar smaak

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de paprika’s door de helft, verwijder de zaadlijsten en leg ze in een schaal. Zet die ongeveer 8 minuten in de magnetron op de hoogste stand. De paprika’s kunnen dan voorgaren en worden al een beetje zacht.
Bak intussen het gehakt rul in de olijfolie. Kruid naar eigen smaak met peper, zout, kaneel, paprikapoeder en sambal. Voeg sjalotjes, knoflook, lente-ui en pepertje toe en laat even mee bakken. Doe dan de rozijnen, dadels en het amandelschaafsel erbij, even omroeren en van het vuur halen. Roer de peterselie en feta er op het allerlaatst door.
Leg de paprika’s in een grote ovenschaal. Vul ze met het gehaktmengsel en strooi er eventueel nog wat geraspte kaas over. Zet een kwartier tot 20 minuten in de oven (langer hoeft niet, want alles is in principe al gaar). Laat de paprika’s door en door warm en de vulling een beetje knapperig worden.
Lekker met (meergranen) rijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten