vrijdag 16 oktober 2009

Pad Thai, Thaise noedels


Nog snel een laatste recept, voor ik naar mijn zeilende zus op Madeira vlieg! Dit is zeker weten een blijvertje binnen ons gezin. Het recept voor deze Thaise noedels kreeg ik van vriendin Karin, die het leerde maken in de cookery school in Chiang Mai. Van meneer/mevrouw Baan Hongnual, een travestiet …
Het is snel klaar - alles achter elkaar in de wok - gezond en echt superlekker. Wij hebben expres de lege pan en borden de hele avond op tafel laten staan, zo bleef de geur van sereh en limoen lang hangen.

Volgens Karin kun je dit op veel manieren maken. De ene keer met kip, dan weer eens met vis, garnalen of tofu (of alles samen), net waar je zin in hebt. Veel kruiden gaan er uit de losse pols bij, zodat de noedels altijd net weer iets anders smaken. En ook met de groente kun je variëren. Eet vervolgens met stokjes: da’s voor iedereen een feest.

Zet dit alvast klaar:
2 kipfiletjes/dijtjes (en/of vis, garnalen, tofu)
2 eieren
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 limoenen, eentje geraspt, de andere in plakjes
vissaus
oestersaus
sambal
suiker
sereh (uit een potje van Improba of GoTan)
seroendeng (zelf maken of die van GoTan, die vind ik erg lekker)
groente naar keus (bamipakket, spinazie, paksoi)

Kook (voor 4 personen) 200-300 g noedels, niet te gaar, en houd stand by. Roerbak in een hete wok de kip, vis en/of tofu met knoflook in een beetje (arachide)olie. Maak een kuiltje in het midden. Breek 2 eieren, laat even stollen en roer ze dan door de kip. Doe dan achter elkaar de geraspte limoen, 4 el vissaus, een scheut oestersaus, 1 tl sambal, 2 tl suiker en 1 el sereh erdoor. Alles goed mengen. Dan kun je er groente naar keuze door roerbakken. Een bamipakket of spinazie, adviseert Karin. Ik had nog paksoi, dat smaakte prima. Noedels erbij en direct serveren met seroendeng en stukjes limoen.
Kin hai aroi, eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten