woensdag 28 oktober 2009

Nasi met spek, groente en ei


Ik ben een weekje op Madeira geweest. Bij Mira en Toine, die samen met hun twee dochters al zeilend een ‘rondje Atlantic’ doen. Uiteraard veel vis gegeten. Gegrilde sardientjes, op een terras pal aan zee. Rijst met zeevruchten, in een van de gezellige restaurants van Funchal. Dat kan ik hier wel nabootsen, maar smaakt zeker weten toch net even anders. Daarom een ander lekker en licht maal, dat we ’s avonds op de boot aten nadat we ons ’s middags te buiten waren gegaan aan vis en witte wijn.

Deze nasi is makkelijk klaar te maken, zelfs op een deinend schip. Hij is licht verteerbaar maar toch lekker pittig. En je eet hem zo met een vork, of stokjes, uit een kom. Dat is afwastechnisch ook wel handig.

Voor een pan vol:
gekookte witte (basmati/pandan)rijst, afgekoeld (stem de hoeveelheid af op de eters)
200 g dobbelsteentjes gerookte spek
groente naar keuze (spitskool, wortel, sperziebonen)
4 à 5 eieren
arachide- of zonnebloemolie
1 el trassi
1 el sambal
1 el bruine suiker
2 teentjes knoflook, fijngesneden
stukje verse gemberwortel, fijngesneden (of gemberpoeder)
1 el sereh (uit een potje, bijvoorbeeld GoTan)

Kluts de eieren en bak ze al roerend in een koekenpan tot ‘scrambled eggs’. Verhit een beetje olie in een andere koekenpan of wok en bak de dobbelsteentjes spek op laag vuur knapperig. Voeg knoflook, gember, trassi, sambal, suiker en sereh toe en bak op hoog vuur. Doe dan de groenten erbij en roerbak kort. Roer de rijst en op het laatst het ei erdoor. Meteen serveren (met komkommer) en aanvallen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten