woensdag 14 oktober 2009

Gevulde groenten uit de oven


Dit is koud net zo lekker als warm: een schaal vol gevulde paprika’s, tomaten en courgettes. Gebaseerd op een recept van Tessa Kiros, maar met een eigen vulling. Geurig, zoet en fris tegelijk. Ideaal voor een ontspannen zaterdagavond, waarop je weer eens met zijn allen aan tafel zit (bij ons komt dat niet zo vaak voor door de week …). Deze groenten doen het ook mooi op een buffettafel. En als je over hebt, eet je ze de volgende dag (koud) als lunch.



Voor een schaal vol:
4 grote vleestomaten
2-3 courgettes
4 gele paprika’s
2 rode (punt)paprika’s
3 grote (zoete) aardappelen
500 g lamsgehakt
200 g ongekookte witte rijst
1 bosje lente-ui, in ringetjes
handvol rozijnen
200 g feta, gekruimeld
1 onbespoten citroen, geraspt en daarna uitgeperst
olijfolie
50 g boter
kaneel
oregano
zout, peper

Was de groenten. Snijd het kapje van de tomaten en hol ze uit. Snijd een reep van de courgette en schraap het middelste vruchtvlees met de pitjes eruit. Snijd het kapje van de paprika’s en haal de zaadlijsten eruit. Halveer de puntpaprika’s en haal de zaadlijsten eruit. Zet alle groenten rechtop in een grote ovenschaal of braadslee. Bewaar de kapjes.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng het lamsgehakt met de rijst, de lente-ui, rozijnen, geraspte citroenschil, feta, rozijnen, zout, peper, kaneel en oregano. Roer er een paar eetlepels olijfolie door en meng goed.
Vul de groenten met het gehaktmengsel. Zet de kapjes er weer op. Schil de aardappels, snijd in stukken en leg tussen de groente. Meng dan 350 ml water met een paar eetlepel olijfolie, de boter en het citroensap. Giet dit rondom de groente. Zet anderhalf tot 2 uur in de oven. Laat even afkoelen voor je dit serveert, eventueel met wat (knoflook)brood en salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten