zondag 25 oktober 2009

Kalkoen met spek, appel en salie en gegrilde tomaatjes


Wij komen graag in onze ‘familie-bistro’. Een restaurant bij mijn moeder in de buurt dat fantastisch vlees serveert en waar we al sinds onze vroegste jeugd familiefeesten vieren. Meestal de trouwdag of verjaardagen van mijn vader en moeder. Onlangs nog het vertrek van Mira en Toine. En straks, in augustus 2010, hun terugkomst.
Gelukkig verandert de kaart niet of nauwelijks. Al vijfendertig jaar kijken we uit naar dezelfde gerechten. Wijngaardslakken in knoflookboter, stokbrood met een onvoorstelbaar luchtig knoflooksausje. Voor de mannen: een echte T-bone steak. En voor de kinderen, of voor mijzelf toen ik nog klein was: een spies van de grill, met onder meer in spek gerolde appel en een tomaatje.

Gisteren heb ik iets gekookt dat precies zo rook en smaakte als de mixed grill-spies. Herinneringen ophalen en smullen!

Je hebt nodig:
150 g dobbelsteentjes gerookt spek
300 g kalkoenfilet
zonnebloemolie
bloem
gedroogde salie
peper, zout
2 grote appels, in blokjes
een groot glas appelsap
trostomaatjes

Snijd de kalkoenfilet in stukjes en wentel door een mixje van bloem, peper, zout en gedroogde salie. Bak het spek uit. Haal uit de pan en houd apart. Voeg wat extra olie toe aan het bakvet en bak de kalkoenstukjes goudbruin. Doe dan het spek er weer bij en bak de stukjes appel kort mee. Giet de appelsap erover, laat even indikken en serveer meteen met rijst.

Lekker met gegrilde trostomaatjes, die je bestrooit met peper, zout, suiker en salie en 20 minuten in een hete oven zet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten