dinsdag 15 september 2009

Courgette meets geitenkaas

Oud-collega Marcel, trotse bezitter van een gigantische groentetuin, was blij met mijn recept voor supertomaten. 'Ik heb ook behoorlijk wat courgettes, weet je niet iets lekkers?', vroeg hij. Ja, toevallig wel, twee recepten zelfs. En twee keer samen met (harde, Hollandse) geitenkaas: een gouden combinatie.

Geroosterde courgetterolletjes


Als antipasti-gerecht in een zomers, Italiaans menu, als borrelhapje of bij een buffet. Super!

2 gele en 2 groene courgettes
300 g harde Hollandse geitenkaas, in blokjes, eventueel op olie
1 (onbespoten) citroen
1 bosje gladbladige peterselie, fijngesneden
1 bosje basilicumblaadjes, in stukken gescheurd
4 el olijfolie
zout en peper

Snijd de courgettes in de lengte in dunne plakken. Dit gaat prima met een kaasschaaf. Het middelste gedeelte van de courgette, waar de pitjes zitten, is minder stevig, dus daar gaat het schaven lastiger. Bewaar mislukte plakken voor de soep die straks komt. Rooster de courgetteplakken in een gloeiendhete grillpan. Ze zijn snel bruin, zorg dat ze heel blijven. Bewaar de plakken op een bord.
Rasp de citroen, pers uit en bewaar het sap. Meng de geraspte citroenschil in een kom door de blokjes kaas, kruiden en olijfolie (als je reepjes snijdt van de kaas, dan rolt dat straks makkelijker). Leg op iedere courgetteplak een blokje kaas met wat van de olie en kruiden. Rol op en zet vast met een prikker. Kinderen vinden het leuk om te helpen! Leg ze op een grote schaal en besprenkel met citroensap, olijfolie en eventueel nog wat kruiden. Zet afgedekt minstens een halfuurtje in de koelkast. Maak je het langer vantevoren klaar, besprenkel dan voor het opdienen nog een keer met citroensap en olijfolie.

Courgettesoep


Een stuk minder bewerkelijk is deze courgettesoep, die je extra lekker maakt met geraspte geitenkaas en geroosterde amandelschilfers.

Voor een pan soep:
4 courgettes, ik had 3 groene en nog 1 gele
2 teentjes knoflook
olijfolie
2 of 3 blokjes groentebouillon
evt. crème fraîche
geraspte harde geitenkaas
handje geroosterde amandelschilfers

Snijd de courgette in plakken. Snijd de knoflook in kleine stukjes. Bak aan in de olijfolie tot de courgette verkleurt en het al heel lekker gaat ruiken. Vul aan met water: veel water als je van dunne soep houdt en wat minder water als de soep lekker dik mag zijn. Breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten pruttelen.
Pureer het mengsel met een staafmixer. Breng op smaak met bouillonblokjes. Als je dat lekker vindt, roer je er nog een flinke schep crème fraîche door.
Rasp de geitenkaas. Rooster de amandelen. Dien goed heet op. Geef de garnering er in aparte bakjes bij.
Lekker met stokbrood, ciabatta of kruidige broodstengels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten