zondag 13 september 2009

Originele Italiaanse lasagne



Oud-collega Marcel plukte onderstaand recept ooit van internet, maar weet vrij zeker dat het een originele Italiaanse lasagne is. Zo smaakt-ie in ieder geval wel! Hij maakt ‘m zo al jaren, en dat gaan wij denk ik ook doen.

Bolognese-saus:
1 ui
3 teentjes knoflook
300 g (biologisch) rundergehakt
Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, peterselie, tijm, rozemarijn – liefst vers, uit je eigen kruidentuintje)
sambal
3 blikjes tomatenpuree
1 blik gepelde tomaten
1 pakje gezeefde tomaten
1 pak lasagnevellen
olijfolie
2 bollen mozzarella
geraspte kaas
suiker, peper, zout

Bechamelsaus:
50 g boter
50 g bloem
500 ml melk

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snipper de ui en de knoflook en fruit in wat olijfolie. In andere pan de tomatenpuree op hoog vuur verwarmen tot deze niet meer zurig ruikt. Blijven roeren om aanbranden te voorkomen. Voeg ui-knoflookmengsel toe. Verhit in de eerste pan opnieuw olijfolie en bak het gehakt rul met de kruiden, peper en zout. Voeg toe aan het tomatenpureemengsel en doen dan ook de gezeefde en gepelde tomaten erbij. Breng op smaak met sambal, suiker en eventueel nog wat kruiden. Laat een halfuur sudderen met het deksel op de pan.
Maak de bechamelsaus: smelt de boter, roer de bloem erdoor en verwarm goed door en voeg dan – terwijl je goed roert met een garde – de melk toe. Blijven roeren tot je een dikke saus hebt. Op smaak brengen met peper en zout (ik had nog wat fetablokjes over, die deed ik er ook door).
Vul een ingevette ovenschaal om en om met lasagne, bolognese- en bechamelsaus en plakjes mozzarella. Dek af met flink wat geraspte kaas en zet hem 45 minuten in de oven. Bon apetito!

1 opmerking:

  1. Dit is echt een heerlijk recept! Ik ga deze lasagne vandaag voor de tweede keer maken op aandringen van mijn huisgenoten. echt een aanrader dus!

    BeantwoordenVerwijderen