zondag 27 september 2009

Sjakie en de Chocoladetaart


Jippie! Ik was dit weekend jarig. Dus kon ik, zoals ik al jaren doe op mijn verjaardag, de chocoladetaart van Roald Dahl weer maken. Veel te calorierijk voor ons alleen, daar hebben we de hulp van familie bij nodig! Jammer Toine, die heb je dit jaar gemist …

Roald Dahl heeft, vlak voordat hij overleed in 1990, een fantastisch kookboek geschreven samen met zijn vrouw. Het geeft een mooi inkijkje in zijn familieleven en de vele maaltijden die hij, met zoveel mogelijk mensen samen, nuttigde. Deze taart is eigenlijk een dessert. Bij ons gaat het meestal zo: we nemen ’s middags al een stukje. En wat we niet opkrijgen, eten we als toetje!

250 g verkruimelde amaretti of cantuccini (Italiaanse bitter- of amandelkoekjes)
70 ml cointreau
450 g pure chocolade (met een zo hoog mogelijk percentage cacao)
115 g roomboter
2 eidooiers
5 dl slagroom
poedersuiker voor de versiering

Verkruimel de koekjes en week ze in de cointreau. Smelt de chocolade met de boter au bain-marie. Klop van het vuur af geleidelijk de eierdooiers erdoor. Laat het mengsel afkoelen.
Klop de room stijf en schep voorzichtig door het chocolademengsel. In een licht ingevet bakblik (diameter 20 cm) om en om lagen maken van de koekjes en de chocola. Laat dit een paar uur koelen tot het stevig is. Leg voor de decoratie een sjabloon op de taart (laat de kinderen er één knippen) en bestrooi met poedersuiker.

1 opmerking:

  1. Gefeliciteerd Inge! En wat een heerlijke taart. Prachtige verjaardagstraditie!

    BeantwoordenVerwijderen