donderdag 10 september 2009

Nagenieten van de zomer

Nog even nazomeren met twee heerlijke couscoussalades: de ene kruidig en zoet, de andere fris en zonnig.

Kruidig
Het eerste recept kreeg ik van vriendin Karin, die hier al jaren succes mee heeft bij picknicks of barbecues. ‘ Zo klaar en makkelijk mee te nemen.’ Ik maakte hem vandaag en ook de kinderen waren enthousiast, vooral door de abrikozen en feta, waar ze gek op zijn.


250 g gewelde abrikozen
2 (liefst onbespoten) sinaasappels
2 tl kaneelpoeder
400 g couscous (ik deed 200 g gekruide, Marokkaanse couscous en 200 g gewone)
5 el olijfolie
1 zakje geschaafde amandelen (75 g)
3 bosuitjes, in dunne ringen
1 zakje verse koriander (15 g), fijngesneden
200 g Griekse feta, verkruimeld

Knip of snijd de abrikozen in kleine stukjes. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Pers de sinaasappels uit. Schep in een wijde schaal de abrikoosstukjes om met de sinaasappelrasp, de kaneel, de couscous en 1 theelepel zout. Voeg al roerend het sinaasappelsap, ongeveer 500 ml kokend water en de olijfolie toe. Laat de couscous 10 minuten staan. Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin en laat ze afkoelen. Roer de couscous rul met een vork en schep er de bosui, driekwart van de koriander, feta en amandelen door. Breng de couscoussalade op smaak met zout en peper. Strooi de rest van de feta, amandelen en koriander erover.

Zonnig
De andere salade is gebaseerd op een recept van Tessa Kiros, ik heb zelf nog de geroosterde paprikareepjes en het citroenrasp toegevoegd. Lekker bij een buffet, bij geroosterde lamspiesjes, als vegetarische maaltijdsalade of lichte lunch. Hij is heerlijk fris, die supertomaten zitten er weer in, en het hele gezin geniet ervan. Bij mij eten ze er graag kruidige broodstengels bij.


350 g couscous
200 g geroosterde tomaten, met de olie
(eventueel: 200 g geroosterde paprikareepjes)
1 komkommer in stukjes
4 bosuitjes, fijngesneden
25 g gehakte muntblaadjes
rasp van 1 citroen
3 el citroensap
flinke scheut olijfolie
150 g zachte geitenkaas

Doe de couscous in een grote kom en voeg royaal peper en zout toe. Giet er een scheut olie van de geroosterde tomaten over en een halve liter kokend water. Roer door elkaar en laat afkoelen.
Rasp de citroen en pers hem uit. Doe komkommer, lente-ui, munt, citroenrasp en citroensap bij de couscous. Daarna ook de tomaten (met zoveel mogelijk olie) en geroosterde paprikareepjes. Vul naar smaak aan met extra olijfolie of citroensap. Schep op het laatst nog de geitenkaas erdoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten