zondag 27 september 2009

Tapenadevlinders


Borrelhapjes deel 1. Deze smelten in je mond: bladerdeegvlinders besmeerd met tapenade van zwarte olijven en geraspte Parmezaanse kaas.
Da's nog zo'n voordeel van jarig zijn. Je hebt een heel goed excuus om lekker uitgebreid te borrelen, in de heerlijke septemberzon!

Voor ongeveer 30 stuks:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat 8 plakjes bladerdeeg ontdooien. Leg er vier op elkaar en rol met een deegroller uit tot een rechthoekig deeg. Doe dat ook met de andere vier. Besmeer de deeglappen met tapenade (zie hieronder) en bestrooi naar smaak met geraspte Parmezaanse kaas. Rol de deeglappen vanaf beide kanten op, totdat de rollen samenkomen in het midden. Snijd de rol in plakjes (die hebben de vorm van een vlinder) en leg plat, ongeveer een kwartier, in de oven.

Tapenade
Tapenade maken is heel simpel. Dat is een kwestie van allemaal lekkers door elkaar mengen in de keukenmachine. Gebruik de pulse-knop, en meng maar heel kort, zodat de pasta een beetje grof blijft. Wie het echt op zijn gemak wil doen, stampt de tapenade in een vijzel.
Hieronder een snelle en een luxe versie:

Snel:
1 blikje ansjovisfilets met olie
handvol zwarte (Taggiasche) olijven
2 el kappertjes
2 teentjes knoflook

Luxe:
500 g olijven
4 teentjes knoflook
8 ansjovisfilets
4 el kappertjes
1 tl grof gemalen zwarte peper
4 el olijfolie
1 tl verse oregano
2 el cognac
zeezout en extra zwarte peper naar smaak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten