maandag 7 september 2009

De lekkerste tomaten ooit


Tomaten behoren tot onze eerste levensbehoefte. Gezond, goedkoop en lekker – en op vele manieren te gebruiken. Tip: neem eens de moeite om ze in de oven te roosteren en nóg lekkerder te maken.

Koop 2 kilo kleine, zoete tomaten. Romaatjes, kerstomaatjes, Tasty Tom, dat maakt niet zoveel uit. Zo puur natuur hebben ze toch nog niet de smaak die je écht wilt. Op deze manier krijgen ze dat wel:

Was de tomaten, dep ze droog en snijd ze door de helft. Leg ze dicht op elkaar op bakpapier op een bakplaat, met de gesneden kant naar boven. Bestrooi met zout, peper en een beetje suiker. Zet ze 2 uur in de oven op 150 graden. Ze zijn dan nog niet helemaal gedroogd: net een beetje geroosterd, maar toch nog half sappig. Deze tomaatjes kun je meteen verwerken, in een pasta bijvoorbeeld. Maar nog lekkerder worden ze als je ze met een paar teentjes knoflook, en wat kruiden als rozemarijn of oregano, in de olijfolie bewaart. Goed afsluiten, dan kun je ze prima een weekje bewaren.
Twee kilo tomaten: dat is twee keer een bakplaat vol.

En wat doe je er dan mee? Door de pasta natuurlijk! Alleen nog wat sardientjes en Parmezaanse kaas erbij en je hebt een heerlijk maal. Of op de pizza. Of door een couscoussalade. Of op stokbroodjes. Of …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten