dinsdag 8 september 2009

Drie keer bramen


Wat een verrassing toen wij dit jaar terug kwamen van vakantie: onze bramenstruik hing voor het eerst vol met zwart-paarse vruchtjes! Nu, begin september, plukken we nog steeds bijna dagelijks een bakje vol. De echt rijpe zijn lekker zoet, sommige zijn wel sappig maar ook nog een klein beetje zuur. Dus eten we ze niet allemaal uit het handje, maar maak ik er dit van:

Bramenyoghurtijs
Pureer een handje vol bramen met volle, biologische yoghurt en wat suiker. Doe ze in kinderijsvormpjes. Paar uur in de vriezer. Klaar!


Bramenlimonade
Los 100 gram rietsuiker op in een paar eetlepels water. Breng aan de kook, laat even zachtjes pruttelen. Zeef een flinke handvol bramen of doe ze in de sapcentrifuge (die heb ik dan toevallig, binnenkort gaan al mijn druiven erdoorheen). Het opgevangen sap giet je bij het suikermengsel. Nog een paar minuutjes laten pruttelen en karamelliseren. Laat de siroop koud worden in de koelkast. Schenk een bodempje in een glas en vul aan met koud bron- of leidingwater. Superverfrissend!
Hetzelfde kun je doen met citroen-, sinaasappel- of grapefruitsap. Daarover later meer!


Bramenyoghurt
De bramen die overblijven na het zeven of centrifugeren roer je door de yoghurt. Klein schepje suiker erbij en je hebt een heerlijk vers toetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten