woensdag 30 september 2009

Herfstbarbecue: rosbief met groenten, spek en kruiden en gepofte zoete aardappelen


Ik zag dit recept, wederom van Tessa Kiros, en dacht: dat moet ik maken. Het liefst voor een groot gezelschap. En wat is dan een beter moment dan je eigen verjaardag. Een mooie nazomerzondagmiddag, gezellig kletsend en borrelend met familie. De herfst hing al in de lucht, maar het was nog warm genoeg om lang buiten te zitten en de geuren die van de barbecue kwamen, op te vangen. Het is een recept uit Zuid-Afrika, waar ze de ‘braai’ tot kunst verheven hebben.


1 rosbief van 1 tot 1,5 kg
1 kg tomaten, in plakken gesneden
paar takjes rozemarijn en salie
4 rode uien, in dunne ringen
300 g pancetta (evt. bacon of ontbijtspek)
zoete aardappelen (één per persoon)
4 portobello’s
paar eetlepels olijfolie
1 tl oregano
2 teentjes knoflook, geperst
sap van 1 citroen
peper en zout

Nodig: een gloeiendhete barbecue met ruim voldoende houtskool/briketten.

Braad de rosbief heel kort even aan. Maak een groot vierkant van verschillende lagen aluminiumfolie over elkaar. Leg de helft van de tomaat in het midden van de folie. Bestrooi met peper en zout. Bedek met de helft van de uiringen en takjes salie en rozemarijn. Leg dan de plakjes spek/pancetta op de groenten. Laat ze overlappen.
Vervolgens mag de rosbief erop. Bestrooi met peper en zout. Nu ga je in de omgekeerde volgorde werken. Eerst pak je de rosbief helemaal in met de plakjes pancetta. Dan de uien en de kruiden erop en tot slot de tomaten. Bestrooi weer met peper en zout.

Het pakket strak opvouwen en tussen de gloeiendhete kolen op de barbecue leggen (dus niet op het rooster). Prik gaatjes in de schil van de zoete aardappelen en pak ze één voor één in alufolie. Leg ze ook tussen de kolen op de barbecue. Deksel erop en één uur geduld hebben.
Snijd intussen de portobello’s in plakjes. Leg ze in een aluminium-grilbakje. Besprenkel met olijfolie, citroensap, oregano , knoflook, peper en zout. Dit mag nog een half uurtje meegrillen boven de hete kolen.
Let op: een uur is ruim voldoende, anders wordt de rosbief te droog. Als je van rood vlees houdt, gok dan maar op een dikke drie kwartier.

Serveer op een platte schaal. Pakket openvouwen en genieten van de geuren die vrijkomen. Schik de aardappelen en portobello’s ernaast. Smaakt fantastisch met een glas rode wijn en deze heerlijke salade met appel en rode biet.


Zo ging de rosbief erin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten