dinsdag 15 september 2009

Waar koekkruimels zoal goed voor zijn



Gisteren had ik ineens zin in een lekkere (dessert)taart. Dus bedacht ik deze variatie op een al bekende kwarktaart.

60 g roomboter
200 g koekkruimels - ik gebruikte brokjes stroopwafel (zie onder) maar biscuitjes of speculaasjes kan ook
600 g vanillekwark
2 dl slagroom
flinke schep suiker
1 citroen, geraspt
beetje zout
2 eieren
flinke schep honing
2 bakjes bramen (nog steeds uit eigen tuin!)

Verwarm de oven voor op 150 graden. Smelt de boter, voeg het koekkruim toe en roer goed om. Schep het mengsel in een ingevette bakvorm en druk goed aan.
Klop kwark en slagroom tot een smeuïg mengsel. Voeg suiker, citroenrasp en een snufje zout toe en klop goed door. Roer er dan de eieren en de honing door.
Giet het mengsel op de koekbodem en zet ongeveer 40 minuten in de oven. Laten afkoelen en voor het serveren zeker een uur in de koelkast zetten. Garneer met bramen.

Die koekkruimels hebben wij tegenwoordig vaak in huis. Tegenover de turnhal van Luc (in Waddinxveen) zit een ambachtelijke stroopwafelbakkerij, Markus. Als we aan komen rijden, zweeft de heerlijk zoete bakgeur onze auto binnen en die kunnen we niet altijd weerstaan. Binnen zit een vriendelijke dame aan het eind van een lopende band. Ze pakt tientallen versgebakken wafels in zakjes. 'Voor 60 cent koekkruimels graag.' De vrouw loopt dan naar achteren en komt terug met een enorme plastic zak vol met nog warme stukjes wafel. De restjes. Maar oh zo lekker.
Halverwege de terugreis zijn we altijd al misselijk. De rest gaat thuis snel op. Zo uit het handje. Of in een taart dus. Heb je nog een koelkast vol appels, dan is dit misschien een idee: wederom een bodem van fijngestampte kruimels met boter, dan een flinke laag appels, afgetopt met nog meer wafelkruimels. Een uurtje in de oven. Heerlijke appeltaart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten