zondag 20 september 2009

Viva Espagna! Spaanse vis


Nog een laatste staartje zomer dit weekeinde, maar straks is het plotsklaps herfst. Mijn zus Mira heeft het beter bekeken: die zeilt een jaar lang met haar gezin over de wereldzeeën. In Spanje, waar ze de afgelopen weken waren, en Porto, waar ze nu zijn aangemeerd, is het nog volop zomer. Ze zeilen, zwemmen, BBQ-en … en eten vis – ook de kinderen. Met drie recepten, voor garnalen, makreel en inktvis, mogen wij - op afstand - meegenieten. Wie nu al last heeft van de herfstblues, moet misschien niet verder lezen… Of juist wel.

Garnalen
‘Koop verse grote garnalen in de schil. Op de markt in Spanje’, mailt zuslief. Pfff, dat kan bij onze visboer ook hoor! ‘Bakken in olijfolie met knoflook en zeezout. Daarna heerlijk pellen en oppeuzelen met Spaans brood (dat lijkt op ciabata). Perfect lunchhapje. Glaasje witte wijn erbij en je zegeningen tellen!’


Makreel
Nog een heerlijk recept: gebakken makreel. ‘Die we hier zelf vers vangen’, luidt het commentaar. In Nederland niet zo’n populaire vis, maar gezond en lekker, benadrukt Mira. In de pan bakken, adviseert ze, of roosteren op de barbecue. Lekker met onderstaand sausje. Serveren met witte rijst, warme tomatensalsa en geroosterde groenten uit de oven.

Koud sausje voor bij de makreel:
3 el olijfolie
1 el balsamicoazijn
2 tl sojasaus
2 tl gember (geschild en geraspt)
1 sjalotje, heel fijn gesneden
1 teen knoflook, geperst.
Dat allemaal mengen en op smaak brengen met zout en peper. Verdelen over de gebakken of geroosterde makreel.

Pulpo op Galicische wijze
Voor wie eens wat anders wil: octopus, oftewel inktvis. Dit aten Mira, Toine en de meiden in een Spaans vissersdorpje, het recept vonden ze later op internet. Naar mijn weten hebben ze zelf nog geen octopus gevangen …

octopus (2 kg)
1 ui
olijfolie
grof zeezout
paprika poeder


Nu komt het. Je moet beginnen met het malser maken van de octopus. Slaan, met een honkbalknuppel bijvoorbeeld. Of het vlees twee dagen lang invriezen. Het vocht in het vlees bevriest en zet uit, waardoor de vezels breken. Na het ontdooien zal het malser zijn.
Breng wat water, met daarin een gepelde ui en een snufje zout aan de kook. In een pan die zo groot is dat de octopus erin past. Je moet hem eerst laten ‘schrikken’: kort in het water dopen en er weer uit halen. Als het water weer aan de kook is, doop je hem er weer in. Herhaal dit drie keer, en laat hem dan zo’n 90 minuten koken, totdat het vlees mals is. Haal de octopus uit de pan en gebruik een keukenschaar om hem in reepjes (2×2 cm) te snijden. Leg de reepjes op een schaal. Giet er een ruime hoeveelheid olijfolie overheen en bestrooi met flink wat paprikapoeder en nog een snufje zeezout.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten