dinsdag 8 september 2009

Oh la la: Pizza!


Verjaardagskado voor Mark vorig jaar: een pizza-bak-steen voor op de barbecue. In een opwelling gekocht, ik was eigenlijk op zoek naar een schep. De eerste keer ging het helemaal mis. Pizza te vroeg belegd, waardoor hij slap werd en niet meer van de plank op de steen gleed. En, té ongeduldig: de steen was nog niet heet, de pizza plakte vast en bakte uiteindelijk aan.

Inmiddels weten we hoe het moet: pizza’s maken die nog lekkerder zijn dan de heerlijkheden die we deze zomer in Italië aten. Dunne bodem, niet te veel maar wel heel lekker beleg, loei-hete BBQ en voldoende bloem tegen het plakken. Vriend Robert zaagde voor ons een grote houten ‘schep’ waar de pizza’s makkelijk vanaf glijden.

Het deeg (genoeg voor vier gemiddelde, lekker dunne pizza’s):
15 g verse gist
3 dl handwarm water
500 g ‘Farina di frumento tenero TIPO 00’, Italiaanse bloem voor pizza en focaccia van het merk Molino Grassi (ik haal die bij de Sligro)
3 tl zout
2 tl suiker
1 el olijfolie

Los de gist op in een half glas handwarm water. Zeef driekwart van de bloem, maak een kuiltje in het midden en doe er het zout, de suiker, de olijfolie, de gist en scheutje voor scheutje het extra water in. Meng met de vingers door elkaar. Het resultaat: een plakkerig deeg.
Bestrooi het werkvlak royaal met bloem, voeg de rest van de bloem toe en kneed door het deeg. Vouw het deeg dubbel en kneed vanaf het midden naar de rand. Het kan zijn dat er meer bloem nodig is. Draai het deeg af en toe zodat het regelmatig wordt gekneed. Na zo’n vijf minuten neemt het deeg geen bloem meer op en wordt het droger, glad en stevig. Probeer het kneden nog wel een kwartier vol te houden. Dat is nodig om de gist te activeren. En een goede krachttraining!
Maak er dan een bal van, bestrooi met bloem, dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek twee uur rijzen. Het deeg moet dan in volume verdubbeld zijn.

De BBQ
Steek in de tussentijd de barbecue aan. Laat goed heet worden. Leg de pizzasteen erop en laat die, met het deksel dicht, ook nog een half uur flink doorwarmen. De omstandigheden zijn nu vergelijkbaar met een echte steenoven. Als je geen BBQ-steen hebt, doe je de pizza’s natuurlijk gewoon in de oven.

De pizza’s
Verdeel het deeg in gelijke stukken en rol lekker dun uit. Leg het deeg op voldoende bloem op de pizzaschep. Dan beleggen en meteen op de barbecue. Deksel erop. Binnen vijf minuten zijn ze klaar.
Onze favoriet: beleg royaal met plakken mozzarella, peper, zout, basilicum en in de oven geroosterde tomaatjes in olijfolie. Als ze klaar zijn nog wat extra basilicum, en als je dat lekker vindt: rucola, erover strooien.

Ook heel lekker: mozzarella, grilham, olijven en rucola
Of: geroosterde, gemarineerde paprika en sardientjes.
Binnenkort meer daarover!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten